Postkodlotteriet – Garbo casino

postkodlotteriet

Postkodlotteriet är en typ av lotteri som kallas för prenumerationslotteri där vinsten tillfaller de organisationer som är medlemmar i Svenska postkodföreningen. För att delta i Svenska Postkodlotteriet måste du vara över 18 år gammal och bosatt i Sverige. Själva konceptet postkodlotteriet kommer från Nederländerna där det heter Nationale Postcode Loterij. Men det finns även i Storbritanien i två olika versioner.

postkodlotterietSvenska postkodföreningen har sedan februari 2012 40 stycken förmånstagare som medlemmar där några av dessa är Rädda Barnens Riksförbund samt Världsnaturfonden WWF och Barncancerfonden m.m. Föreningen har lotteritillstånd för just Postkodlotteriet samt andra lotterier från Sveriges Lotteriinspektion. Ordförande för svenska postkodföreningens styrelse heter Lars Gattberg men hela styrelsen består av fem medlemmar.

Lottnumret består av en postkod sammansatt av postnumret samt två bokstäver och tre slutsiffror som gör lotten unik. Det går sedan till så att det är dragning fyra gånger i veckan måndag till torsdag. Har man den lott som blir dragen då vinner man 5000 kr per lott samtidigt som övriga lottägare med samma postnummer vinner 500kr.

På fredagen sker en liten annorlunda dragningen där den vinnande postkoden får 100 000 kr, medan de andra med samma postnummer vinner 10 000 kr. En av lottägarna vinner dessutom en bil och en annan vinner en miljon kronor. Varje lördag dras även ytterligare en miljonvinst som går till en lottköpare från fredagens vinnande postnummer.

Varje söndag dras ett mindre antal individuella lotter som vinner 1.000 kronor styck samt en stor mängd lotter där vinsten ligger på 160 kronor per lott. Hur mycket pengar som lottas ut i söndagsdragningen beror på hur många vinster som har delats ut tidigare i veckan då det blir minst 3 miljoner kronor varje söndag. Tre gånger per år får ett postnummer tillsammans med sin postkod dela på en jackpot i en så kallad Grannyra.

Postkodlotteriet har dock stött på mycket dålig kritik genom åren. Kritiker menar att lotteriet har ett av de sämsta vinstplanerna som finns i Sverige eftersom bara 40 % går tillbaka som vinst. Dessutom har utdelning till välgörenhet inte alltid stämt överens med det föreningen har angett sig för att ge, vissa år har bara gått 23% gått till välgörenhet vilket inte är ett bra resultat.